A szeretet és közelség hormonja vagy arról, miért ölelkezünk

Az oxitocin nevű hormont évek óta a szüléssel és az anyasággal hozzák összefüggésbe. Széles körben ismert, hogy az oxitocin (más hormonokkal és folyamatokkal együtt) összehúzódásokat okoz, megkönnyíti a szülést, és beindítja a tejtermelést az anyában. Ennek köszönhetően kötődés alakul ki anya és gyermeke között- anyai szeretet.

A hormonra vonatkozó új eredmények azt sugallják, hogy a "szeretethormon" attribúció pontos. Részt vesz a szeretet, a bizalom, a vágy és a hűség érzésében. De nézzük meg közelebbről a "szerelemhormont".

Mi is az oxitocin? 

Az oxitocin egy természetesen előforduló hormon. A hipotalamusz (az agy egy része) termeli, majd az agyalapi mirigy szükség szerint kiválasztja a vérbe. Azonban nem folyamatosan és automatikusan választódik ki a vérbe, hanem csak akkor, amikor boldogok vagyunk.  

Oxitocint férfiak és nők egyaránt termelnek. Ezt követően azonban már másképp hat a férfiak és a nők amigdalájában. Az agynak ez a része felelős az érzelmekért, a motivációért és a jutalmazásért.

Ennyit a biokémiai kifejezésekről. Magyarázzuk el, hogyan hat ez a "szerelemhormon" az emberekre a szex és a szerelem területén.

Hogyan nyilvánul meg, és mikor termelődik?

Az oxitocint "a boldogság hormonjának", "a szerelem és a pozitív érzések hormonjának" vagy "a hűség és a bizalom hormonjának" is nevezik. És tényleg! Pontosan így nyilvánul meg. Amikor beömlik a testünkbe, érezzük ezeket a gyönyörű érzéseket. 

De mikor kerül a vérkeringésbe? A társas örömökön kívül, mint például a szemkontaktus a szeretett személlyel, a mosolya, a családdal vagy a barátokkal töltött idő alatt, a szerelem idején kerü a vérbe. Hasonlóképpen abban az időben, amikor azzal a személlyel töltjük, akihez fizikailag és romantikusan vonzódunk. Az oxitocin úgy hat, mint az alkohol. Pillangókat érzünk a gyomrunkban, jobban izzadunk, kipirul az arcunk, magasabb a pulzusszámunk, sőt, még a fájdalomtűrésünk is megnő. 

Jelentősen kimosódik, amikor ölelkezünk, csókolózunk, kezet fogunk. Egyszerűen, a bőr-bőr érintkezésre.

Szeretkezés és orgazmus közben az oxitocin a vérkeringésbe kerül.

"Szerelemhormon" és szex

Az oxitocin a viselkedés mellett a férfi és női reproduktív rendszerre is hatással van. 

A mellbimbó, a csikló vagy más szexuális ingerlés során fokozott hüvelyi váladéktermelődést okoz. Ezt követően méhösszehúzódásokat okoz. Ezek az összehúzódások szó szerint beszippantják a spermiumokat a petevezetékbe. 

Azoknak a nőknek, akik nem érnek el rendszeresen orgazmust, vagy életük során még nem jutottak orgazmushoz, az oxitocin szintén segít. Bizonyított, hogy az ilyen problémával küzdő nők gyakran csak romantikus, szerelemmel teli szeretkezés során jutnak el az orgazmusig. Az érintés és a gyengédség kiváltotta az oxitocin kiszivárgását. Ez biztosította a méhösszehúzódásokat és a kellő nedvesedést, megnyitva az utat az orgazmushoz. Ez akár az ismétlődő orgazmusokért is felelős lehet. 

Férfiaknál az oxitocin elősegíti a péniszizmok összehúzódását, így befolyásolja az erekció erejét. Ezt követően felelős a spermiumok kilökődéséért a testből (segítve őket a távozásban), így közvetlenül részt vesz az orgazmusban. Közvetlenül a közösülés során növeli az érintés iránti vágyat, és felelős a szenvedély fokozódásáért a szex során.

Miért hat másképp a nőkre és a férfiakra? 

Minden nőnek több ösztrogén van a szervezetében, mint bármelyik férfinak. Ezzel szemben a pasiknak több tesztoszteron van a szervezetükben, mint bármelyik nőnek. Az ösztrogén erősíti az oxitocin hatását, a tesztoszteron viszont gyengíti azt. 

Ezért van az, hogy a nők hamarabb beleszeretnek, jobban vágynak a gyengédségre és az érintésre. A férfiak természetesen szintén vágynak az intimitásra, de lényegesen kisebb mértékben, mint a nők.

Hogyan hat ez a szerelemre és a hűségre?

Az oxitocin magasabb szintje már a kapcsolat kezdetétől, a megismerkedéstől kezdve jelen van. Amikor vonzódunk egy másik emberhez, az agy fokozott mértékben termel oxitocint, ami pozitív érzelmeket vált ki. 

A szerelem korai szakaszában a pároknál lényegesen magasabb az oxitocinszint, mint az egyedülállóknál. Ezek a magas szintek legalább 6 hónapig fennmaradnak. Fokozatosan csökken a "szerelemhormon" szintje a boldog párkapcsolatban élő embereknél. Azonban soha nem csökken az egyedülállóknál megszokott szint alá. 

Az oxitocin a párkapcsolati partnerekben azt okozza, hogy vonzóbbnak találják a párjukat, mint más emberek. 

A szexuális és szerelmi partnerrel való ismételt találkozások során az oxitocinszint minden alkalommal megemelkedik. Egy viselkedési hurok jön létre, hasonlóan a drogfüggőséghez. Minél több időt tölt a partnerével, annál több oxitocint termel; minél több oxitocint termel, annál jobban vágyhat a partnerére. Alapvetően ez egy szerelemfüggőség. 

A drogmegvonáshoz hasonlóan, amikor egy kapcsolat megszakad (elválás a szeretett partnertől), az ember depresszióba és szomorúságba esik. A szeretett személytől elválasztott személy még fizikai fájdalmat is érezhet. 

Kutatások szerint az oxitocin még arra is hatással van, hogy a (boldogan jegyes) férfiak nagyobb fizikai távolságot (kb. 10-15 cm) tartsanak az idegen vonzó nőktől. Ez azt jelenti, hogy ez a hormon részt vesz a monogámia fenntartásában egy kapcsolatban.

Hogyan lehet fenntartani a "szerelemhormon" egészséges szintjét?

Ölelkezzetek, ölelkezzetek, csókolózzatok, töltsetek időt együtt, nézzetek egymás szemébe, érintsétek meg egymást, szeretkezzetek.

Ha Ön jelenleg egyedülálló, töltsön időt a barátaival, csináljon olyan dolgokat, amiket élvez, töltsön időt önmagával és gyakorolja az önszeretetet...

Szerző
Barbora F.
2024.01.19.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Jobb szex
2020.09.03.
Hogyan bírja tovább az ágyban? Próbálja ki a tippünket!
A jó szex nem másodpercekben, hanem percekben mérhető. Ezért minél hosszabb ideig bírja, annál jobb lesz a szex nemcsak az élvezet, hanem a férfi jó hírneve számára is. Mert akár akarjuk, akár nem, a szerelmeskedés hossza elsősorban a férfitól függ. Vagyis a merev erekcióján. Ezért, ha nem akarja sem saját magát, sem a partnerét megrövidíteni a szép pillanatoktól, akkor keményebben kell dolgoznia a kitartásán.
2 665
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...